Quantcast
Channel: Kakbloggen - recept på cupcakes kakor fika bullar kladdkaka och semlor » grädde
Viewing all 10 articles
Browse latest View live

Inför fettisdagen 2012

$
0
0

Inför fettisdagen 2012

I år är dagen D för semlor satt till 21 februari och vi laddar för denna stora högtid här på Kakbloggen. Ni kan förvänta er recept, intervjuer och lite kul artiklar inför Fettisdagen. Idag var undertecknad nere på Dessert & Choklad på Lilla Essingen och intervjuade genomtrevlige konditorn Conrad Tyrsén. Vi snackade vad som gör den perfekta semlan, hur viktigt det är med råvaror och hur man vispar den perfekta grädden. Men jag tänker inte avslöja vad han sa idag, ni får snällt hålla ut till dagarna innan Fettisdagen.


Inget är som första gången

$
0
0

Semla.Första gången är alltid den bästa, det verkar de flesta vara överrens om. Med intagandet av årets första semla blir man kär på nytt. Det känns som ett år sedan (även om det i realiteten sällan är just så länge…) man senast kastade av locket och satte tänderna i den söta härligheten¹. Min första för året var ett kärt återätande – och nu närmar sig dagen med stort F².

Till min arbetsplats sedvanliga eftermiddagsfika bjöds det idag ut semlor. Det är den arbetstränande kökspersonalen på arbetsplatsen som genom Malmö Stad är här och lagar mat. Och eftermiddagsförlustelser. Ett utbyte som fungerar fullkomligt friktionsfritt. Inte minst sedan personalen visat sig vara suveräna på det där med sockriga eftermiddagsförlustelser.

Dagens eftermiddagsförlustelse³ var semla. En semla som handgjorts med kärlek, surdegsbröd, grovmalen mandelmassa och äkta grädde. Kort sagt – alla rätt. En kakkonnässör kan inte vara mer än nöjd. Dessutom var det en högst exklusiv semla med en upplaga om blott nio exemplar. Hade det handlat om antikviteter hade Knut Knutsson låtit meddela att värdet ökat dramatiskt eftersom den tillverkats i sådan liten skala. Men semlan är ett bakverk som tyvärr inte lämpar sig för att samla på.

Nåväl, nu var det som bekant första gången för mig igen och det är svårt att vara helt objektiv. Men om jag skulle försöka, i likhet med herr Frithiofsson, att sätta några solar på verket skulle de inte bara vara fem av fem – de skulle dessutom lysa starkt! Men tyvärr går semlan inte, att som med Systembolagets viner eller Knuts antikviteter, att uppleva igen. Det är som med riktigt bra situationskomik – man måste helt enkelt ha varit där och upplevt det på plats för att man ska förstå storheten till fullo.

¹Disclaimer: Inte att jämföra med uppsminkade Twilight-skådespelare.
² I år infaller fettisdagen 21 februari.
³ Intressant fakta: Det är tredje gången jag fick in ordet eftermiddagsförlustelser i denna korta text. Ett ord man kan ifrågasätta om det ens är ett ord. En snabb googling ger fem träffar varav fyra är hexrelaterade.

Leila öppnar butik och hemlig meny på Starbucks

$
0
0

Morotskaka
Söndagens fika, morotskaka med vispad grädde.

Idag är det en slö söndag på Kakbloggen, igår tipsade vi om en grymt god morotskaka och idag blir det lite härliga lästips inom kakvärlden. Tipsa gärna oss om ni har sköna länkar som vi ska sprida vidare.

Gräddmästaren 2012 på Dessert & Choklad Stockholm

Inför Fettisdagen 21 februari peppas det för fullt och på Dessert & Choklad tävlar man om vem som vispar en liter grädde snabbast. Efter första omgången leder Conrad och han tror att han tar hem slutsegern. Jag pratade med honom i morse och han berättade att personrekordet är 48 sekunder för en liter grädde. En helt otrolig tid och jag undrar vad världsrekordet ligger på. Följ tävlingen på Dessert & Choklads Facebooksida.

SAS: Design our coffee cups

Flygbolaget SAS har en tävling där man ska designa företagets nya kaffemuggar. I potten finns bland annat 100 000 Eurobonus-poäng och undertecknad funderar på att dra iväg ett bidrag.

Save Money and Get a Better Drink with the Secret Short Cappuccino at Starbucks

De flesta kedjor i USA har hemliga menyer och mest känd (“hemlig meny”…) är hamburgerkedjan In-N-Out Burgers, men visste du att även kaffekedjan Starbucks har en? Lifehacker tipsar om storleken Short, som inte är listad på några menyer. Beställer du en cappuccino i den storleken så får du lika mycket kaffe, men mindre mjölkskum. Ett bra tips inför undertecknads stundande New York-weekend.

Leila Lindholm öppnar butik

Leila berättar att hon inom kort börjar sälja egna köksprylar under märket Leila’s General Store. Det handlar om prylar som hon själv tycker om och som synts i hennes böcker. Jag tror att det här är helt rätt tänkt och prylarna kommer sälja som semlor på fettisdagen/cupcakes på Södermalm (bra liknelser…).

Puder av Mia Öhrn

Grymma konditorn och matskribenten Mia Öhrn skriver poetiskt om pudersnö och florsocker, läsvärt!

Ett antikt sötsaksrecept

Historikern Dick Harrison skriver om bakverk och sötsaker under antiken. Tro det eller ej så fanns varken cupcakes, semlor eller macaroner på den tiden. Peppar och honung hörde till huvudingredienserna och Harrison delar med sig av ett recept (som det är tveksamt om man vill baka).

Franska munkar på Brödpassion

Jag hoppas att du inte missat fransmannen Sebastien Boudets (före detta Le Petit France) blogg Brödpassion, där delar han med sig av läskande bilder, skarpa åsikter och bra recept. Här ger han ett recept på franska munkar som nog kan vara rätt smarrigt.

Intervju med Semmelmannen

$
0
0

Intervju med Semmelmannen
Semmelmannen visar hur man köper semlor.

Vasastan. Lunchtid, några minusgrader och snö på marken. Jag är några minuter tidig till mötet med den maskerade superhjälten, Stockholms svar på Spiderman, Semmelmannen som skriver bloggen Semmelmannen. Jag hinner tänka många tankar. Har Semmelmannen ställt in vårt möte som förmedlades via hans väldigt anonyma mejl? Hur ser Semmelmannen ut?

Min blick vandrar över folk som är på väg åt mitt håll. Är det han där, han på cykeln i backen eller han som gick in på bageriet jag väntar utanför? Ja ingen vet ju hur han ser ut, Semmelmannen har lyckats hålla sin identitet hemlig. Om man äter runt 40 semlor varje semmelsäsong så förväntar jag mig att kroppen formas efter det, en Carl-Jan Granqvist-kopia kanske. Hmmm. Så plötsligt går en man med en kasse förbi, han tittar på mig.

- Andreas? frågar han.

- Ja, säger jag utan att fråga vem han är, jag vill inte bli den som avslöjar Semmelmannen.
Det är en man i 30-årsåldern som ser ut som vem som helst och semlorna verkar inte ha satt några spår med någon Carl-Jan Granqvist-esk kropp.

Semmelmannen tar fram sin florsockervita smartphone från det populära fruktföretaget och börjar plåta semlorna i bageriets skyltfönster. Vi skakar hand och går in på bageriet.

Tyvärr finns det ingen servering, men Semmelmannen inhandlar två semlor och vi småpratar med kassörskan om semmelfyllning. Snart blir det semla tänker jag, men jag blir blåst, Semmelmannen vill äta lunch först och kanske är det till och med så att han enbart äter semlor när han är själv.

Istället för semla slår vi oss ner på ett av få 75-kronorslunchhak runt Odenplan och börjar prata. Om man går in så passionerat för semlor under knappt två månader varje år så undrar jag hur man klarar sig resten av året.

Men Semmelmannen har inga problem alls, efter trettonhelgen kommer suget säger han, men annars har han inga problem att hålla sig “nykter” under resten av året. Det förvånar också att Semmelmannen inte är så stort fan av andra bakverk och hela den här grejen med Semmelmannen ska bara vara en slump.

- Jag har alltid ätit många semlor och funderat på om jag ska blogga om det.

Varför är Semmelmannen hemlig?

- Jag är hemlig för att det blir mycket intressantare med karaktären Semmelmannen än med mig själv. Om det visat sig att Semmelmannen är till exempel Fredrik Lindström, då hade det varit wow. Men jag är bara en vanlig människa. Och varför ska jag säga vem jag är? Man kan skriva vad man vill om man är hemlig.

Familjen och kompisar vet vem som döljer sig bakom Semmelmannen och några kollegor känner också till det. Ibland uppstår det kul situationer, som förra året med en kusin.

- Han visste ju att jag älskar semlor och frågade om jag hört talas om honom, berättar Semmelmannen och skrattar.

Hur stor bloggen är vet han inte riktigt eftersom han uppriktigt sagt inte bryr sig, men han tycker det är kul att folk som inte ens gillar semlor läser bloggen. Det finns inga kommersiella intressen eller liknande bakom Semmelmannen, bakgrunden är enklare än så. Han har länge varit upprörd över tidningarnas semmeltester och till slut fick han nog.

- Vad fan! Hur kan man veta vilken som är stans bästa efter att ha testat åtta semlor? De flesta tidningar gör det väldigt oseriöst och ofta är det någon stackars praktikant som gör själva testet.

Han hänvisar till Metro som idag publicerat ett test där man bland annat testat Seven Elevens semla:

- Det blir bara oseriöst.

- Man måste vara kunnig inom ämnet, mest grädde är till exempel inte bäst. Och som läsare måste man lära känna en recensent, man får ett förtroende. Om man läst Johan Croneman i 25 år så kanske man inte håller med han en enda gång, men man vet hur man ska förhålla sig till det i relation till sin egen smak.

Det blir också ett problem eftersom att det alltid är samma jättar som vinner testerna. Semmelmannen tänkte att det måste finnas massa andra semlor där ute som inte folk har upptäckt än bara.

“Lite som engelska ligan”

Enligt Semmelmannen finns det flera jättebra semlor i Stockholm, men han gillar inte heller att man så förenklat ska utse den bästa semlan hela tiden.

- Semlor är lite som engelska ligan i fotboll, alla lag kan inte vinna, men det finns fyra lag som slåss om titeln varje år. Det är ju inte så att Manchester United vinner varje år.
Semmelmannens version av Premier Leagues Big Four (Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool) är Tössebageriet på Karlavägen, Stinas Bageri på Frejgatan, Söderbergs Bageri i Midsommarkransen och Pock på Heleneborgsgatan.

- Vissa jag sågade förra året har hört av sig. Det betyder mycket när de säger att semlorna är omgjorda från grunden efter min recension. Om man kommit så långt att konditorierna börjar lyssna på en är man väldigt lyckad.

Ibland stöter Semmelmannen på semlor som inte håller för hajpen och Dessert & Choklad Stockholm hör till dem.

- Det var ett jävla snack om den, en god semla som dessutom görs på beställning, men tyvärr var inte bullen så gräddad som jag ville ha den.

Förra året var han också lite besviken på Vetekatten och Gateau eftersom att mandelmassan är allt för puréig och drar för mycket åt bittermandelhållet. Om nämnda konditorier lyssnat på Semmelmannen och rättat till “felen” har han dock inte hunnit testa än.

Utspädd grädde är “bra”

Semmelmannen har inte mycket till övers för avarter som chokladsemlor eller annat trams, det är traditionella semlor som gäller och bra råvaror är viktigt för hög kvalitet.

- Nästan ingen gör egen mandelmassa, hon i kassan innan ljög. De bra ställena har en bulkmandelmassa som man blandar ut med till exempel färsk mandel och vaniljcreme. Det skulle bli väldigt dyrt om man bara hade mandelmassa i semlorna. Tyvärr fuskas det en del med så kallad semmelfyllning som innehåller aprikoskärnor, i stort sett alla semlor på snabbköpen innehåller det.

Semmelmannens favoriter när det kommer till mandelmassa är Stinas bageri och Brunkebergs bageri. Den sistnämnda hade tyvärr för lite mandelmassa förra året, men det ska vara ändrat i år efter att bageriet läst Semmelmannens recension.

Det är vanligt att konditorierna blandar ut vispgrädden och det har Semmelmannen viss förståelse för.

- Om du bara vispar grädde så blir den till slut väldigt tung, därför har man i mjölk för att den ska bli mer lättäten och inte för att fuska. När man äter grädde med god eftersmak är det oftast mjölk i den. Snålisarna däremot använder vatten i grädden och då får du en metallisk smak som nästan bildar en hinna i gommen.

Semmelmannen berättar också att grundproblemet är att semlan är en kompromiss. Bröd ska inte stå kallt flera timmar och grädden ska vara så färsk som möjligt.

Den perfekta semlan

- Jag äter semlan för hand, utan sked eller gaffel. Fast semla är godast med mjölk, men ska jag testa neutralt så blir det fel. Nio av tio semlor äter jag naturella, först locket och sen resten.

Vad dricker du till semlan?

- Jag bara äter den, blir konstig smakbrytning med kaffe till. Jag har inte upptäckt någon annan bra dryck till.

Drömsemlan har ett lock som är klippt i en trekant där undersidan ser ut som en pyramid, det ska bli en liten grop i underdelen. Vissa skär locket, då blir det platt och i värsta fall torrt. Grundtanken är att locken ska suga åt sig av fuktigheten i grädden. Semmelmannen är inget fan av mycket grädde, det är proportionerna som är viktiga, precis som på en hamburgare.

- Ett varv spritsad grädde är precis lagom, vissa kör med två och då blir det för mycket. Mandelmassan ska ha bitar av hackad mandel och inte ha någon sockertextur i. När mandelmassan rinner som ett köttsår är det för mycket eller den är för lös.

En viktig detalj är florsockret, det glänser i ögonen när Semmelmannen berättar om doften och till skillnad från dekorsocker smakar florsocker något annat än bara socker.

- Den perfekta semlan är som när du avslutar en god middag. Du skrapar ihop allt på sista tuggan, ris, kött, sås och grönsaker så att du får den kombinerade smaken.

Recept på jättegoda semlor

$
0
0

Hembakade semlor

I ikväll var det äntligen dags för säsongens första semmel-bakning och av alla recept så valde jag Leila Lindholms. Egentligen är semlor ett rätt tacksamt bakverk, du gör en rund bulle som du fyller med grädde och mandelmassa. Nå väl, ni hittar själva receptet på Leila Lindholms hemsida, här tänkte jag mest bjuda på några bilder med korta kommentarer.

Har du hunnit baka semlor än?

Hembakade semlor
Innan pensling med ägg såg bullarna ut så här.

Hembakade semlor
Eftersom att vi har gasugn så blir färgen väldigt speciell, inte så där elugns-jämn. Jag tycker det är snyggt, bullarna får ett lite mer individuellt utseende.

Hembakade semlor
Jag klippte locket och fyllde med helt hemlagad mandelmassa som jag blandat med lite grovhackad mandel och mjölk. Grädden är naturell och riktigt långsamt vispad för extra fin konsistens. Som sista finish tryckte jag på locket och snöade på lite florsocker.

Hembakade semlor
Innan den stora festen i min mun. Det finns inte mycket som är bättre än en hembakad semla som är ugnsfärsk.

Så smakade dagens första semla

$
0
0

Då är den stora dagen här och det är dags för Clash of the Titans, Rumble in the Jungle, Thrilla’ in Manilla eller kort och gott Fettisdagen om man så vill. Givetvis har Kakbloggen värmt upp gommen med semlor sedan länge för att ha formtoppen inne idag.


Dagens första semla intogs på jobbet för en stund sedan. Restaurang Pontus stod bakom semlorna och det var ett berg av semlor som väntade på torget i kontoret.

Ett ordentligt täcke av florsocker täcker semlan som lite kan beskrivas som en bulldog. Brödet är härligt kompakt, lite homemade style vilket jag gillar. Själva locket är föredömligt klippt i en trekant och undersidan är klippt likt en upp och nedvänd pyramid. Pyramiden är viktig för en semla, platta lock har inte samma förmåga att suga upp grädde och resultatet blir ofta ett skorpigt lock.

Den vispade grädden är lite i underkant (vi sanna semmeliers vill ha lite mer), ungefär ett varv spritsat. Smaken av grädden var dock fantastisk och givetvis var det inte sånt trams som socker iblandat, en bra vispad grädde klarar sig utan det.


Mandelmassan innehåller grovhackade bitar av mandel och går i samklang med den övriga semlan. Jag finner inga spår av aprikoskärnor, mandelmassan är the real deal. Semlan på bilden har förlorat sin fina form och väntar bara på slutfinishen – de sista två tuggorna.

Betyg

Sammanfattningsvis så gillar Kakbloggen semlan väldigt mycket. Den vågar sticka ut likt en bulldog, som vi skrev i början. Grädden, mandelmassan och bullen dansar tight och gör kullebyttor i munnen. Det enda minuset är att gräddmängden är lite i underkant, men hej, vi delar ändå ut 4 av 5 cupcakes i betyg.

 

Berätta gärna lite om hur din semla smakade i kommentarerna!

Och missa inte vår intervju med den hemlige Semmelmannen!

Läs mer om semlor på Svd.

Recept på Karinkaka

$
0
0

Karinkaka

För ett tag sen blev jag bjuden på brunch hos en kompis och förutom en gigantisk buffé av  vanlig mat fanns det ett dessertrum. Höjdaren i dessertrummet var Karinkakan, ungefär som kladdkaka men med en kladdig kola/glasyr på toppen. Med en ordentlig klick vispad grädde var det något värdigt gudarna.

Ingredienser

Kakan
400 g smör
6dl socker
4 st ägg
2 dl kakao
8 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4dl vetemjöl

Glasyren
2dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100g mörk blockchoklad
100 g smör

Så här gör du

1. Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.

2. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ned mjölblandningen i kastrullen.

3. Bred ut smeten i en långpanna (ca 35x26cm) med smort smörpapper. Grädda i 175° 15-20 min.

4. Vänd kakan uppochned på smörpapper. Dra försiktigt bort smörpapperet på kakan.

Gör glasyren:

1. Blanda grädde, socker sirap och blockchoklad (i bitar) i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och blockchokladen smält, 10-15 min. Ta kastrullen av värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren övar kakan.

2. Låt kakan kallna i kylen och skär den sedan i rutor.

3. Kakorna är som allra godast om man serverar dem ur frysen och bara låter dem tina en liten stund.

Kakbloggen satsar på öl och Pinterest

$
0
0

Just nu är det fullt ös på alla fronter och det är därför jag skrivit mindre än vad jag velat här på Kakbloggen, men jag tänkte ändå bjuda på lite skön läsning så här på lördagsförmiddagen.

Fairtrades mobilapp

Fairtrades mobilapp

Jag försöker (som de flesta människor tror jag…) att köpa ekologiskt i den mån jag kan och jag gillar märkningen Fairtrade som ju borgar för att även arbetarna har schysta villkor. I förra veckan släppte Fairtrade en mobilapp som ska guida till kaféer och butiker med produkter som har Fairtrade-märkningen. Egentligen hade jag velat skriva lite längre om appen, men jag har inte ens hunnit prova den än. Jag vill ändå tipsa er om appen som ju faktiskt är gratis.

Vi på Fairtrade har precis idag lanserat vår mobilapplikation som ska hjälpa människor att hitta Fairtrade-märkta produkter & fikaställen, ta del av odlarberättelser, titta på videoklipp om Fairtrade, läsa mer om vad vi gör etc.

För en kaffeodlare i Latinamerika är det väldigt långt till lattedrickarna i Sverige. Fairtrades app gör det möjligt för människor i varsin ände av handelskedjan att mötas för att verka för bättre arbets- och levnadsvillkor för odlarna i utvecklingsländer. Utdrag ur mejl från Tomas Nihlén på Fairtrade.

Du kan läsa hela pressmeddelandet hos Fairtrade och appen finns både för Android och IOS (Iphone och Ipad för dig som inte är übertech).

Helg på Gotland

Förra helgen spenderades på Gotland och det blev lite fikainslag (och annat trevligt där) som jag ger dig i bilder.

Chateauneuf de Pape
Lördagens vin, fransk klassiker.

Flankstek
Middagen bestod av flankstek och lite tillbehör. Jag har inte ätit flankstek så många gånger innan, men det är en av mina favoritbitar, nästan overkligt mört. Bitarna i stekpannan är från Arkansas och fick lite färg i pannan innan ugnen fick göra bitarna färdiga på rätt svag värme.

Decomax
Helgens fynd är en Decomax, som är ett supersmart verktyg för att spritsa grädde, frosting och potatismos med. Smidigare att fylla och lättare att diska än den klassiska spritsstruten.

Kärleksmums och cookie
Visby är ingen superkul vinterstad, men till slut hittade vi ett kafé på biblioteket (!). Kärleksmums och cookie på bilden.

Kladdkaka
Även kladdkakan är från bibliotekskaféet och den var sjukt god, rekommenderas varmt om du har vägarna förbi Visby.

Flippin’ Burgers har öppnat på riktigt

Flippin Burgers

Jag skrev om hajpade Flippin’ Burgers (Kungsholms strand 157, Stockholm) i förra veckan och nu har burgerbaren öppnat på riktigt. Min vän Simon Arons var där på öppningsdagen och efter trängsel med hela hamburgerhipstersocieteten söder om Slussen (som vallfärdat till Kungsholmen för att kunna ta Instagrambilder som deras polare på Skånegatan ska dränka med likes hela kvällen lång) i kön så fick han sätta tänderna i några köttpuckar och jag fick en kort recension.

Cricket, eller vad den hette, med cream cheese, olika lök och jalapeños var riktigt bra. Jag gillade inte cream cheesen i början, men den vann verkligen över mig och hela burgaren var på något sätt clean trots att den var ganska duktigt dressad. Sen tog jag en burgler, bad om jalapeños på den, men de missade det. Den var ju mer traditionell med sallad och tomat och jag dressade den själv med rött och gult. Men alltså köttet var ju unprecedented på svenska hamburgerscenen, helt klart. Och brödet också. Jag vill kunna köpa brödet löst, för då tror jag man kan jobba ganska bra med burgare hemma också. Speciellt om man har köttkvarn. Jag ser fram emot nästa besök.

Nya heta Pinterest

Efter Facebook och Twitter är Pinterest den nya, heta liraren på sociala medier-spelplanen. Självklart finns Kakbloggen representerade på denna bildtäta sajt. Det har varit ståhej om villkoren man skriver under som användare. Jag har tagit det med en nypa salt då jag bara delat bilder som jag själv har rättigheter till.

Nu verkar det dock som om Pinterest lyssnat på kritiken, villkoren är uppdaterade och några av nyheterna är:

Our original Terms stated that by posting content to Pinterest you grant Pinterest the right for to sell your content. Selling content was never our intention and we removed this from our updated Terms.
We updated our Acceptable Use Policy and we will not allow pins that explicitly encourage self-harm or self-abuse.
We released simpler tools for anyone to report alleged copyright or trademark infringements.
Finally, we added language that will pave the way for new features such as a Pinterest API and Private Pinboards.

6 april börjar de nya villkoren gälla och det här är absolut en väg i rätt riktning. Om du inte känner till Pinterest så tycker jag du ska klicka dig in där direkt, tjänsten är lite som ett bildbaserat Twitter. Och glöm inte att följa Kakbloggen på Pinterest!

Kakbloggen ger sig in på ölscenen

Beercraft

Senaste bokfyndet är Beercraft och den handla om hur man enkelt brygger sitt eget öl i små satser. Inspirerande och förklarande texter blandas med snygg grafik och jag rekommenderar boken till alla som är det minsta intresserade av öl.

Boken har inspirerat mig till att starta mitt egna bryggeri. Ja, nu finns ju ingen öl än, men bryggeriet måste ju startas innan något öl är producerat. Arbetnamnet just nu är Ölfabriken Lilla Essingen och tanken är att det ska låta skönt på pilsnerfilmsdialekt och ligga lite folkhemskt i munnen. Du kan följa mina äventyr i maltdjungeln på undersajten ale.kakbloggen.se och du hittar ölrelaterade inlägg i menyn överst på sidan under rubriken Ale, öl och sånt. Idag börjar äventyret med en första inköpsrunda med utrustning.


Så gör du äkta vaniljsås – enkelt recept

$
0
0

Grillning på nationaldagen

I veckan var det svenska nationaldagen och då grillade jag med min sambo och hennes familj. Till efterrätt åt vi min sambos utsökta rabarber- och jordgubbspaj som jag tidigare tipsat om och jag hade gjort vaniljsås som du nu ska få receptet till. Det är enklare och går snabbare att göra egen sås än vad de flesta tror, men det är faktiskt okej att köpa färdig också.

Recept äkta vaniljsås

Ingredienser

Vaniljlag (eller vaniljstång/vaniljsocker om du inte har det hemma)
2 deciliter mjölk
3 deciliter vispgrädde
3 äggulor
2 matskedar socker
2 teskedar potatismjöl

Så här gör du

1. Koka upp mjölken med vaniljlag och 1 deciliter grädde, låt sedan svalna ungefär en kvart. Smaka av så att du känner vaniljsmaken, är väldigt individuellt hur man vill ha den, jag brukar ha två teskedar.

2. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl i grytan. Sätt grytan på spisen igen med svag/medelvärme och rör runt till såsen börjar tjockna. Var dock försiktig så att den inte blir för varm, vi lagar ju inte omelett…

3. Tag av grytan från spisen, sätt i kallt vattenbad och vispa samtidigt som såsen kyls ned.

4. Vispa resten av grädden och blanda med såsen.

5. Servera såsen kall med pajen (gärna rabarberpajen jag tipsat om), du kommer garanterat göra succé.

Hemmagjord ostkaka med keso

$
0
0

Hemmagjord ostkaka

Ostkaka är något väldigt gubbigt, men också sjukt gott med lite grädde och sylt. Häromkvällen gjorde jag det för första gången, eller ja, en liten “fusk-variant” med keso istället för ostlöpe. Jag hittade receptet hos Allt om mat och det var väldigt lätt att göra.

Viewing all 10 articles
Browse latest View live